12 grudnia 2018 r.

WIDEO

KRAJOWY DZIEŃ PACJENTÓW ZE SZPICZAKIEM MNOGIM – materiał video

W dniach 23 -25 listopada we Wrocławiu odbył się Krajowy Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim. Spotkanie edukacyjne zostało zorganizowane przez Fundację „Carita – żyć ze szpiczakiem”, która od lat wspiera pacjentów. Podczas warsztatów poruszano zagadnienia dotyczące edukacji i działań w kierunku poprawy dostępu do innowacyjnych terapii w zakresie szpiczaka plazmocytowego. Temat terapii został podjęty w sposób holistyczny, dlatego wśród zagadnień przewodnich spotkania znalazły się informacje o najnowszych standardach leczenia szpiczaka oraz badań klinicznych i programów lekowych. Nie zapomniano również o prawach pacjenta i roli badań w diagnostyce choroby. Prelekcje swoją tematyką obejmowały także zagadnienia terapii wspomagających, rehabilitacji oraz wsparcia psychologicznego. Podjęto ponadto bardzo istotny temat dotyczący diety z chorobie nowotworowej. Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem, wzięło w nich udział ponad 80 pacjentów z całej Polski wraz ze swoimi opiekunami. Po każdym wystąpieniu bądź wykładzie toczyła się żywa dyskusja.

Fundacja po raz pierwszy przeprowadziła również relację na żywo, której zapis można obejrzeć na kanale YouTube.

28 czerwca 2019 r. LEKI Nowa lista leków refundowanych 18 czerwca 2019 r. MOTYWACJA Uwierzyć w siebie 30 maja 2019 r. SPOTKANIA W REGIONACH 15. czerwca spotkanie w Zielonej Górze 28 maja 2019 r. MOTYWACJA Szpiczak. Prezent ślubny. 28 kwietnia 2019 r. akademia pacjenta Warsztaty edukacyjno-rehabilitacyjne 29 marca 2019 r. Informacja prasowa 30 marca − Światowy Dzień Walki ze Szpiczakiem − wyzwania dla polskiej hematoonkologii 28 marca 2019 r. INNE REKRUTACJA DO BADAŃ KLINICZNYCH 25 marca 2019 r. SPOTKANIA W REGIONACH 13.04.2019 spotkanie w Lublinie 20 marca 2019 r. SPOTKANIA W REGIONACH 13.04.2019 spotkanie w Warszawie 20 lutego 2019 r. SPOTKANIA W REGIONACH 23.03 spotykamy się we Wrocławiu 25 stycznia 2019 r. KONFERENCJE 4 FORUM NA RZECZ PACJENTA ONKOLOGICZNEGO 22 stycznia 2019 r. INNE Konferencja Szpiczak Plazmocytowy 12 grudnia 2018 r. WIDEO KRAJOWY DZIEŃ PACJENTÓW ZE SZPICZAKIEM MNOGIM – materiał video 12 grudnia 2018 r. INNE Krajowy Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim – część relaksacyjna 22 listopada 2018 r. KONFERENCJE Krajowy Dzień Pacjentów ze Szpiczakiem Mnogim 24 września 2018 r. INNE Polskie Konsorcjum Szpiczakowe oraz Fundacja Carita zaprasza wszystkich chętnych do wzięcia udziału w badaniu klinicznym 4 września 2018 r. INNE Nowe forum dla pacjentów 4 września 2018 r. WIEDZA WRZESIEŃ MIESIĄCEM ŚWIADOMOŚCI RAKA JAJNIKA, CHŁONIAKÓW I BIAŁACZEK 31 lipca 2018 r. INNE Z głębokim żalem i smutkiem żegnamy Prezes Fundacji Carita - Żyć ze szpiczakiem, Wiesławę Adamiec. Ta wiadomość wstrząsnęła nami wszystkimi. 30 maja 2018 r. WYDARZENIA Warsztaty w Darłówku 10 maja 2018 r. INNE Odeszła nasza serdeczna koleżanka 16 kwietnia 2018 r. LEKI Polscy pacjenci nie mogą korzystać w pełni z rewolucji w leczeniu szpiczaka 4 kwietnia 2018 r. WYDARZENIA Kwiecień pod znakiem Ogólnopolskiej Kampanii Profilaktyki Nowotworów #WczesneWykrycieToŻycie 20 marca 2018 r. INNE ONKOCAFE – O RAKU PRZY KAWIE: 18.03.2018 6 marca 2018 r. WIEDZA PORADNIK HEMATOLOGIA DO POBRANIA 20 lutego 2018 r. WYDARZENIA Recenzja z Krajowego Kongresu dla Pacjentów ze Szpiczakiem Plazmocytowym 12 lutego 2018 r. WYDARZENIA I Kongres Fundacji Małgosi Braunek "Bądź integralny w zdrowiu" 9 lutego 2018 r. KONFERENCJE Krajowy Kongres dla Pacjentów ze Szpiczakiem Plazmocytowym 25 stycznia 2018 r. INNE Prośba o pomoc Mariolce Grabarczyk 20 grudnia 2017 r. KONFERENCJE Zaproszenie na kongres „Bądź integralny w zdrowiu” 5 grudnia 2017 r. LEKI Pomalidomid – staranie o refundację 2 grudnia 2017 r. LEKI Debata Medexpresu: Szpiczak plazmocytowy „Chorzy żyją od leku do leku” 18 października 2017 r. WIEDZA Zapraszamy do wzięcia udziału w webinarium 11 sierpnia 2017 r. KONFERENCJE Zaproszenie na III Ogólnopolski Dzień Pacjenta ze szpiczakiem mnogim 29 czerwca 2017 r. LEKI Zmiany w dostępności leczenia onkologicznego 6 czerwca 2017 r. WIEDZA Poradnik „Hematologia” już dostępny 2 maja 2017 r. WARSZTATY Zaproszenie na bezpłatne warsztaty